

Uffe Berg (76), udstiller sine seneste værker i foyeren i ALFA Vesthimmerlands Musikhus. Udstillingen åbner den 3. september, hvor der er fernisering kl. 14.00.
Uffe kom som fireårig til Binderup. Huset forældrene lejede sig ind i lå nogle 100 m nord for Binderup rundkørslen ved hovedvej 13, nær de tre gravhøje. Lige overfor havde Harald og Tabita deres gård. Både hus og gård er nu fjernet.
Uffes far Poul, slog sig ned som malermester, og fik mange af gårdene rundt i området som kunder. Han malede også St. Binderup kro, og der er stadig en lille krostue med hans dekorationer og malede døre på stedet. Poul Berg var også en habil kunstner, og rundt i omegnen hænger hans malerier, bl.a. et på Aars Avis.
Uffe Berg startede i første klasse i Lille Binderup, men efteråret 1952 flyttede forældrene til Møllevangen 10 i Aars, og Uffe kom i klasse med Peer Poulsen med Fru Ladefoged som lærerinde. Begges fædre var Malermestre i Aars. Også i Aars malede Poul malerier bl.a. et festligt maleri af Tivoli under en Kimbrerfest.
Møllevang var et herligt sted at vokse op i. Der var masser af børn at lege med, Møllen for enden af gaden fungerede stadig som mølle med de store møllevinger. Vandtårnet fik sat neonlys på der lignede en gulerod. Modsat Møllen lå købmand Jens Christensen, som samtidig kørte mælk ud til private. Uffe blev mælkedreng for ham en overgang. Senere blev han bydreng hos slagter Søren Kjær for enden af Himmerlandsgade. Det var et godt sted at være. Her blev han en gang sendt op til slagteriet i den anden ende af byen og hente en halv gris på vel 50 kg på en Long John budcykel. Det var en lidt for stor mundfuld for en dreng på 10 år der ikke var stor af sin alder. Det lykkedes også at vælte med gris og det hele. Heldigvis skete der ikke det store med hverken grisen eller Uffe.
I 1956 flyttede forældrene til Sverige men i 1960 købte de en nedlagt skole i Ø. Svenstrup ved Brovst. Her slog de sig begge ned som kunstnere. 4
Uffe har på den måde fået kunsten ind med modermælken, og har gennem årene malet lidt on and of, men har dog været med på flere af de anerkendte censurerede udstillinger såsom Kunstnernes Påskeudstilling i Aarhus og Kunstnernes Efterårsudstilling på den Fri i København.
Værkerne på den aktuelle udstilling er primært blevet til det sidste års tid, mens Danmark har været nedlukket pga. Coronaen. Selv om isolationen kombineret med en svær tid på andre fronter kan fornemmes i værkerne, er der alligevel en optimisme og glæde at spore i dem.
De fleste værker er malet hjemme fra haven og omegnen omkring hjemmet nær Stinesminde og Bramslev bakker ved Mariager Fjord. ” I en af de svære perioder jeg var i, malede jeg nogle billeder af træer, og først længe efter de var færdige, slog det mig at de var malet uden grene! Måske et godt billede på den tilstand jeg var i da de blev malet.”
Til deres 51års bryllupsdag fik Kirsten og Uffe en flot buket fra hver af deres to drenge og svigerdøtre, de skulle selvfølgelig foreviges. Det ene er malet på et lærred et barnebarn på 7 var startet på men aldrig fik gjort helt færdigt, så det er Jolenes og Farfars værk, med Jolenes tilladelse, naturligvis!
Det stort billede af Mariager Fjord blev påbegyndt for ca. 15 år siden, men først gjort færdigt i år. Det var egentlig Uffes far der havde spændt lærredet op med henblik på at male et billede på det, men alderen indhentede ham. Han forærede lærredet til Uffe inden sin død. Det er udsigten fra Krogen ved Mariager Fjord der er malet. Her boede ægteparret i 14 år. Et mindre billede er fra samme sted viser slugten ned til fjorden, som var udsigten fra køkkenet.
Et par værker med opstillinger har hver deres historie. Festen til deres sølvbryllup blev holdet på Hotel Hadsund. Den der havde ansvaret for serveringen, var Lise Emborg, den senere ejer af Svinkløv badehotel. Det blev til flere ophold på Svinkløb badehotel efterfølgende, så maleriet er en skål æbler med hotellet som baggrund, ved sæsonens afslutning.
I det andet opstillingsbillede med en frugtskål, er det abstrakte kombineret med det naturalistiske. Et større billede, ”Livets træ” er malet ud fra samme princip. En god måde at kombinere tingene på, når man nu gerne vil begge dele, siger Uffe.
I nogle af værkerne er der eksperimenteret med guld og sølv flager, om det er lykkes, er op til tilskuerne at vurdere. Når lyset skifter, ændres stemningen i billedt, fra det dystre til det mere lyse.
Udstillingen varer frem til og med oktober.




Relaterede nyheder







